Autorka książki "Pokonaj nałóg słodzenia"
Poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru prowadzi do wielu innych poważnych konsekwencji. Niżej wymienione są tylko niektórymi z nich, takimi, które niosą z sobą zakłócenie metabolizmu. Zostały zaczerpnięte z różnych czasopism medycznych oraz publikacji naukowych.
- Cukier może osłabiać system immunologiczny i przeszkodzić mu w obronie przeciw chorobom infekcyjnym.
- Cukier zakłóca równowagę chemiczną organizmu: powoduje deficyt chromu i miedzi oraz przeszkadza we wchłanianiu wapna i magnezu.
- Cukier może powodować gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny, być przyczyną nadaktywności, niepokoju, trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci.
- Cukier może znacząco podnosić ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz wzrost poziomu "złego" cholesterolu i obniżenie "dobrego" cholesterolu.
- Cukier przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek.
- Cukier karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z rozwojem raka piersi, jajników, prostaty, okrężnicy, trzustki, dróg żółciowych, płuc, woreczka żółciowego i żołądka.
- Cukier może podnieść poziom glukozy w organizmie i w ten sposób spowodować reaktywną hipoglikemię.
- Cukier osłabia wzrok.
- Cukier może wywoływać wiele problemów z poziomem kwasowości przewodu pokarmowego m. in.: zakwaszenie przewodu pokarmowego, niestrawność, złą przyswajalność u pacjentów z dysfunkcjami jelit, podwyższenie ryzyka choroby Crohna oraz owrzodzenia jelita grubego.
- Cukier może powodować przedwczesne starzenie się.
- Cukier może prowadzić do alkoholizmu.
- Cukier może powodować zakwaszenie śliny i przyczyniać się do zniszczenia zębów i paradentozy.
- Cukier ma swój udział w powstawaniu otyłości.
- Cukier może powodować choroby systemu autoimmunologicznego takie jak: artretyzm, astma, stwardnienie rozsiane.
- Cukier w znaczący sposób przyczynia się do niekontrolowanego wzrostu Candida Albicans (infekcje grzybiczne)
- Cukier może powodować powstawanie kamieni żółciowych
- Cukier może powodować zapalenie wyrostka robaczkowego.
- Cukier może powodować powstawanie hemoroidów.
- Cukier może powodować powstawanie żylaków.
- Cukier może podnosić poziom glukozy i insuliny u zażywających doustne tabletki antykoncepcyjne.
- Cukier może przyczyniać się do powstawania osteoporozy.
- Cukier może obniżać twoją wrażliwość na insulinę dopuszczając do jej nienormalnie wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób spowodować ostatecznie cukrzycę.
- Cukier może obniżać ilość witaminy E w krwi.
- Cukier może podnosić ciśnienie krwi.
- Cukier może wywoływać senność i obniżać aktywność u dzieci.
- Wysokie spożycie cukru zwiększa ilość produktów końcowych jego przetwarzania (AGEs)(cząsteczki cukru przywierają i ten sposób niszczą białko w organizmie).
- Cukier może zakłócać przyswajalność białek.
- Cukier powoduje alergie pokarmowe.
- Cukier może powodować toksyczność krwi podczas ciąży.
- Cukier może przyczyniać się do powstawania egzemy u dzieci.
- Cukier może powodować powstanie arteriosklerozy i chorób kardiologicznych.
- Cukier może uszkadzać strukturę DNA.
- Cukier może zmieniać strukturę białek i całkowicie zmieniać sposób ich działania w twoim ciele.
- Cukier powoduje szybsze starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu.
- Cukier może powodować powstanie katarakty i krótkowzroczności.
- Cukier może powodować rozedmę płuc.
- Duże ilości spożywanego cukru mogą osłabić fizjologiczną homeostazę wielu układów w organizmie człowieka.
- Cukier obniża wydajność enzymów.
- Spożycie cukru jest wyższe u osób z chorobą Parkinsona.
- Cukier może powodować powiększenie się wątroby przez nadmierny podział jej komórek oraz jej otłuszczenie.
- Cukier może powodować powiększenie się nerek i ich zmiany np. tworzenie się kamieni nerkowych.
- Cukier może powodować zniszczenie trzustki.
- Cukier może zwiększyć ilość zatrzymywanych płynów w organizmie.
- Cukier jest wrogiem numer jeden pracy jelit.
- Cukier może upośledzać funkcjonowanie naczyń włosowatych.
- Cukier może powodować problemy ze ścięgnami.
- Cukier powoduje bóle głowy, włączając w to migreny.
- Rafinowany cukier w diecie obniża wydajność uczenia się, niekorzystnie wpływa na wyniki w nauce oraz może przyczyniać się do powstawania trudności w nauce.
- Cukier może powodować wzrost częstotliwości fal delta, alfa i theta w mózgu, co z kolei negatywnie wpływa na sprawność myślenia.
- Cukier może powodować depresję.
- Cukier zwiększa ryzyko podagry.
- Cukier może zwiększać ryzyko zachorowania na Alzheimera.
- Cukier może zaburzać równowagę hormonalną np: podnosić poziom estradiolu u młodych mężczyzn, pogarszać PMS, oraz obniżać działanie hormonu wzrostu.
- Cukier może powodować zawroty głowy.
- Obfita w cukier dieta może powodować wzrost wolnych rodników i oksydantów .
- Dieta wysokocukrowa u osób z chorobami naczyniowymi znacząco zwiększa lepkość płytek krwi.
- Wysokie spożycie cukru może powodować istotne skrócenie trwania okresu ciąży wśród młodocianych i jest związane z dwukrotnie większym ryzykiem urodzenia noworodka o niskiej wadze.
- Cukier jest substancją uzależniającą.
- Cukier może być równie odurzający, jak alkohol.
- Cukier podawany wcześniakom może wywoływać u nich produkcję dwutlenku węgla.
- Obniżenie spożycia cukru może podnieść poziom emocjonalnej stabilności.
- Ciało przerabia od 2 to 5 razy więcej cukru, niż skrobi w tłuszcz .
- Szybkie wchłonięcie cukru sprzyja objadaniu się.
- Cukier może niekorzystne wpływać na symptomy u dzieci z deficytem uwagi (ADHD).
- Cukier niekorzystnie działa na skład elektrolitów w moczu.
- Cukier może obniżać sprawność działania nadnerczy.
- Cukier ma potencjał wywoływania nieprawidłowych procesów metabolicznych u normalnie zdrowej jednostki i sprzyja rozwojowi chronicznych zwyrodnieniowych chorób.
- Karmienie dożylne słodzoną wodą może spowodować odcięcie dopływu tlenu do mózgu.
- Cukier zwiększa ryzyko polio.
- Duża ilość spożytego cukru może spowodować atak epileptyczny.
- Cukier wywołuje wysokie ciśnienie u ludzi z nadwagą.
- Na oddziałach intensywnej opieki: ograniczenie cukru ratuje życie.
- Cukier może powodować śmierć komórek.
- Na rehabilitacyjnych obozach dla młodzieży, gdzie stosowano dietę o niskiej zawartości cukru, zaobserwowano 44% spadek antyspołecznych zachowań.
- Cukier odwadnia noworodki.
- Cukier może powodować choroby dziąseł.